:: Op 13 juni 1957 geboren in Sint-Amandsberg
:: Woont in Mariakerke
:: Sinds 1978 bezieler van het Gents liberalisme
:: Gebeten door Gent, verliefd op zijn stad
:: Sinds 1985 Gemeenteraadslid
:: Tussen 1989 en 2009 (eerste) schepen
:: Tussen 2009 en 2014 Vlaams Volksvertegenwoordiger
:: Tussen 2014 en 2016 Kabinetschef van de
    Vice-minister-president Vlaamse regering
:: Sinds 2013 voorzitter Raad van Bestuur Ugent
:: Levensmotto: Geen angst maar passie

Nieuws

Peumans weigert opnieuw debat in plenaire vergadering

De redactie.be: De oppositiepartijen in het Vlaams Parlement zijn boos omdat er vandaag geen debat mocht worden gehouden over de benoeming van de nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur. Ze verwijten de meerderheid van CD&V, SP.A en N-VA de democratische rechten te schenden.

Op voorstel van de N-VA droeg de Vlaamse regering vrijdag de partijloze Jan Briers (kleine foto) voor als nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen. Open VLD, Vlaams in de oppositie maar federaal een meerderheidspartij, is niet te spreken over het "dictaat" van de N-VA. Ze vindt dat de Vlaamse regering eerst overleg had moeten houden met de federale regering, alvorens een voordracht te doen.

De voltallige oppositie in het Vlaams Parlement had maandag gevraagd om over de hele zaak een debat te voeren tijdens de plenaire vergadering van vandaag. Maar dat kwam er niet omdat de Vlaamse regeringspartijen dat niet wilden. Gisteren vond er wel een debat plaats in een commissie van het Vlaams Parlement.

Maar dat bleek dus niet te volstaan voor de oppositie, want die reageerde tijdens de plenaire zitting van vandaag erg verbolgen.

"Het is niet aan de meerderheid om eenzijdig de agenda van de plenaire vergadering vast te leggen", zegt LDD-fractievoorzitter Lode Vereeck. "Als dat zo doorgaat, kunnen wij als oppositie meteen naar huis."

Zijn Open VLD-collega Sas Van Rouveroij sluit zich hierbij aan. "Dit kan niet blijven duren. Ik roep u op om dit signaal van de voltallige oppositie ter harte te nemen."

Joris Van Hauthem, fractievoorzitter van Vlaams Belang, vindt het ongehoord. "Dat de vraag naar een actualiteitsdebat door de meerderheid is afgeschoten, tart elke verbeelding."

Ook Groen-fractievoorzitter Elisabeth Meuleman is ontstemd. "Als we met vier oppositiepartijen die vraag stellen, denk ik dat dit een signaal is dat dit belangrijk genoeg is."

Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) besluit dat de oppositie gisteren in de commissie alle kansen gekregen heeft. "Daar heeft men volledig kunnen voldoen aan de rechten van de oppositie. Die heeft daar alle vragen kunnen stellen die maar enigszins denkbaar waren."Terug naar overzicht