:: Op 13 juni 1957 geboren in Sint-Amandsberg
:: Woont in Mariakerke
:: Sinds 1978 bezieler van het Gents liberalisme
:: Gebeten door Gent, verliefd op zijn stad
:: Sinds 1985 Gemeenteraadslid
:: Tussen 1989 en 2009 (eerste) schepen
:: Tussen 2009 en 2014 Vlaams Volksvertegenwoordiger
:: Tussen 2014 en 2016 Kabinetschef van de
    Vice-minister-president Vlaamse regering
:: Sinds 2013 voorzitter Raad van Bestuur Ugent
:: Levensmotto: Geen angst maar passie

Nieuws

“De regering Peeters II gaat nog 14 maanden doen alsof”

In het Vlaams Parlement werd een debat gehouden naar aanleiding van de uitspraken van minister Bourgeois in De Standaard van 16 maart. Daarin hekelde die de zesde staatshervorming en pleitte hij voor totale autonomie van Vlaanderen in 2014. Voor Open Vld tonen deze uitspraken eens te meer aan dat de Vlaamse Regering hopeloos verdeeld is en al volop in campagnemodus zit. “De regering Peeters II gaat nog 14 maanden doen alsof,” zegt fractieleider Sas Van Rouveroij.

De Open Vld-fractieleider dankt minister Bourgeois voor zijn duidelijkheid. “In 2014 eist u de totale autonomie. Alles moet naar Vlaanderen komen. En, en passant, verheelt u niet uw ambitie om minister-president te worden.” Open Vld gaat niet mee in de vraag voor een onafhankelijk Vlaanderen. “Onze Vlaamse welvaart is opgebouwd door de noeste arbeid van de huidige generaties en al degene die ons zijn voorgegaan. Ik hoop dat de Vlaming steeds meer zal beseffen dat een flink deel van die welvaart door de N-VA al te gretig geofferd wordt op het altaar van een onafhankelijk Vlaanderen.”

Bourgeois torpedeert Peeters midscheeps

De uitspraken van Geert Bourgeois vormen een groot probleem voor de Vlaamse Regering. Ze gaan immers regelrecht in tegen eerdere verklaringen van minister-president Peeters, waarin die benadrukte dat de volledige Vlaamse Regering loyaal de zesde staatshervorming zal uitvoeren. ”Minister Bourgeois omschrijft de zesde staatshervorming als “peanuts”. Hij brandt de staatshervorming, de grootste ooit, af tot op de grond. Zo torpedeert minister Bourgeois de belofte van de minister-president midscheeps,” zegt Sas Van Rouveroij. “Je moet al van een ongelofelijke naïviteit getuigen te denken dat deze N-VA en viceminister-president Geert Bourgeois nog enige inspanning zullen doen om de zesde staatshervorming uit te voeren.”

Campagnemodus

Voor Open Vld bewijst deze zoveelste ruzie dat de Vlaamse Regering en N-VA in het bijzonder op meer dan een jaar van de verkiezingen al in campagnemodus zit. “De regering Peeters II gaat nog 14 maanden doen alsof. En intussen groeien de wachtlijsten, staan ouders te kamperen voor de schoolpoorten, worden de files langer en langer en luiden steden en gemeenten steeds luider de alarmbel,” aldus Van Rouveroij. “Wat de minister-president hier op de tribune ook verklaart, de N-VA trekt zich daar niets van aan. De N-VA zit volop in campagnemodus en alles en iedereen moet daarvoor wijken. Ook de Vlaamse Regering en al zeker Kris Peeters. “

Kijken? Klik hier voor het filmpje van Villa Politica

Lezen? Klik hier voor de tussenkomstTerug naar overzicht