:: Op 13 juni 1957 geboren in Sint-Amandsberg
:: Woont in Mariakerke
:: Sinds 1978 bezieler van het Gents liberalisme
:: Gebeten door Gent, verliefd op zijn stad
:: Sinds 1985 Gemeenteraadslid
:: Tussen 1989 en 2009 (eerste) schepen
:: Tussen 2009 en 2014 Vlaams Volksvertegenwoordiger
:: Tussen 2014 en 2016 Kabinetschef van de
    Vice-minister-president Vlaamse regering
:: Sinds 2013 voorzitter Raad van Bestuur Ugent
:: Levensmotto: Geen angst maar passie

Nieuws

Betere doorstroming op E40/E17 door weefstroken

Weefstroken op de E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde, in beide rijrichtingen, kunnen de doorstroming ten goede komen, zo antwoordde Vlaams minister Hilde Crevits op een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Sas van Rouveroij (Open Vld). Die hoopt dat er nu ook snel werk van gemaakt zal worden. “Het zal zorgen voor een vlottere doorstroming op de drukke verkeerswisselaar E40/E17.”

Met de aanleg van ‘weefstroken’ wordt bedoeld dat de invoegstrook van een oprit verbonden wordt met de uitvoegstrook van een kortbij gelegen afrit. Verkeer dat de snelweg oprijdt om er iets verder terug af te rijden, zal niet meer moeten in- en uitvoegen op de snelweg.

Eerste weefstroken komen er op E314

Eerder werd reeds aangekondigd dat er in september 2013 weefstroken worden aangelegd langsheen de E314 met het oog op een betere doorstroming van het verkeer op het hoofdwegennet. Uit simulaties van het Vlaams Verkeerscentrum blijkt dat met het aanleggen van deze weefstroken de files op de E314 nagenoeg verdwijnen. De weefstroken zijn bovendien noodzakelijk om de nieuwe spitsstrook op de E40 tussen Sterrebeek en Heverlee goed te laten werken.

Spitsstroken en weefstroken hebben tot doel de doorstroming op de hoofdwegen te verbeteren. “Bij de simulaties stelt men vast dat door de aanleg van weefstroken er meer verkeer gebruik gaat maken van de snelwegen en minder de gewestwegen. De snelwegen kunnen dat extra verkeer op de weefstroken perfect aan en de gewestwegen worden minder belast met oneigenlijk verkeer,” zegt van Rouveroij.

Weefstroken ook nuttig voor wisselaar E40/E17

Op vraag van Sas van Rouveroij of dergelijke weefstroken ook nuttig kunnen zijn op de E40 antwoordt minister Crevits bevestigend. “In antwoord op mijn vraag vernam ik dat het Vlaams Verkeerscentrum ook simulaties heeft uitgevoerd met weefstroken op de E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde, met positief resultaat. De verkeerswisselaar E17-E40 is vaak zwaar belast. Een vlotte doorstroming op de ene snelweg heeft ook een gunstige invloed op de andere. Een verbetering van de verkeersafwikkeling valt dus alleen maar toe te juichen. Ik zal er dan ook bij de minister aandringen om deze weefstroken op de E40 tussen Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem zo snel als mogelijk te realiseren,” aldus van Rouveroij.Terug naar overzicht