:: Op 13 juni 1957 geboren in Sint-Amandsberg
:: Woont in Mariakerke
:: Sinds 1978 bezieler van het Gents liberalisme
:: Gebeten door Gent, verliefd op zijn stad
:: Sinds 1985 Gemeenteraadslid
:: Tussen 1989 en 2009 (eerste) schepen
:: Tussen 2009 en 2014 Vlaams Volksvertegenwoordiger
:: Tussen 2014 en 2016 Kabinetschef van de
    Vice-minister-president Vlaamse regering
:: Sinds 2013 voorzitter Raad van Bestuur Ugent
:: Levensmotto: Geen angst maar passie

Nieuws

Muyters laat bedrijven in de steek

Vlaams minister van Begroting, Philippe Muyters, geeft vandaag in enkele interviews aan dat wat hem betreft de Vlaamse Regering geen inspanning mag doen om de loonkosten in ons land te verlagen. Open Vld reageert zwaar teleurgesteld. “De loonkosten liggen in ons land bij de hoogste van Europa. Alle overheden moeten daarom samen inspanningen doen om die handicap weg te werken. Minister Muyters laat met zijn verklaringen de Vlaamse bedrijven in de steek,” zegt Sas van Rouveroij, fractieleider voor Open Vld in het Vlaams Parlement. Open Vld zal woensdag de minister-president in het parlement hierover ondervragen. “De verklaringen van minister Muyters staan haaks op de intenties van Kris Peeters om samen te werken met de andere overheden om de loonkosten te drukken.

Vandaag zegt minister Muyters in enkele kranten dat hij geen extra inspanningen wil doen om de globale overheidsfinanciën in ons land gezond te maken. Daardoor sluit hij ook meteen de deur om via een extra Vlaamse inspanning de loonkosten in ons land te verlagen. “Voor een ex-topman van VOKA is dat totaal onbegrijpelijk", reageert Sas van Rouveroij. “De hoge loonkosten vormen een belangrijke handicap voor onze bedrijven ten aanzien van onze buurlanden. De federale regering heeft al heel wat inspanningen gedaan om die handicap te verkleinen. Maar iedereen voelt aan dat we nog meer moeten doen. Maar daarvoor is het cruciaal dat alle overheden samenwerken.”

Veto Muyters treft Vlaamse bedrijven en werknemers

Het veto van Muyters tegen een loonkostenverlaging is volgens Open Vld nefast voor de Vlaamse economie. “De minister en zijn partij denken met hun communautaire scherpslijperij de federale regering een hak te zetten. De realiteit is dat ze met die houding vooral de Vlaamse bedrijven en
werknemers treffen,” zegt van Rouveroij. “In crisistijden als deze vragen die geen ruziënde, maar samenwerkende regeringen om samen de crisis aan te pakken.”

Open Vld wijst er ook op dat de Vlaamse Regering vandaag amper bijdraagt in de kosten van haar eigen pensioenfactuur. “Als Vlaanderen en de andere regio’s zouden bijdragen in de pensioenen van hun ambtenaren zoals ook privé-bedrijven dat moeten doen voor hun werknemers, dan zou de federale schatkist meteen 900 miljoen euro hebben voor het Stabiliteitspact en een loonkostenverlaging,” merkt Sas van Rouveroij op.

Haaks op initiatieven Peeters
De verklaringen van Muyters staan haaks op de recente initiatieven van minister-president Kris Peeters om samen met de federale regering te zoeken naar oplossingen. “De zoveelste crisis in de Vlaamse Regering is een feit. Terwijl de Vlaamse regeringsleider lachend op de foto gaat staan met de premier, steekt een coalitiepartner zijn figuurlijke middenvinger op”, zegt van Rouveroij.

Open Vld vraagt woensdag een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. De partij zal de minister-president ondervragen over de verklaringen van Muyters. “We zijn vooral benieuwd wat de Vlaamse Regering nu effectief gaat doen. Volgt ze de samenwerkingslogica van de minister-president of kiest ze – opnieuw – voor het vechtfederalisme van N-VA? In het belang van onze bedrijven en onze werknemers hopen wij alvast het eerste,” besluit van Rouveroij.

Herbekijk hier het fragment uit het Journaal. Terug naar overzicht