:: Op 13 juni 1957 geboren in Sint-Amandsberg
:: Woont in Mariakerke
:: Sinds 1978 bezieler van het Gents liberalisme
:: Gebeten door Gent, verliefd op zijn stad
:: Sinds 1985 Gemeenteraadslid
:: Tussen 1989 en 2009 (eerste) schepen
:: Tussen 2009 en 2014 Vlaams Volksvertegenwoordiger
:: Tussen 2014 en 2016 Kabinetschef van de
    Vice-minister-president Vlaamse regering
:: Sinds 2013 voorzitter Raad van Bestuur Ugent
:: Levensmotto: Geen angst maar passie

Nieuws

Sas bij Sloebercity

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten en vier Vlaamse parlementsleden volgen dinsdag een 'zomerstage' in de zorgsector om aan de lijve te ondervinden wat de knelpunten zijn. Aanleiding is de zesde staatshervorming, waar 'zorg van kribbe tot rusthuis' belangrijke nieuwe bevoegdheden worden.

Tijdens een zomerstage bij "Solidariteit voor het Gezin vzw", een zorgondernemer in de private sector, draaide Gwendolyn Rutten dinsdagvoormiddag mee met de verzorging van een 87-jarige dame. Sas Van Rouveroij, fractieleider voor de liberalen in het Vlaams Parlement, pikte bejaarden thuis op en reed ermee naar het dagcentrum. Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem stond in voor ontbijt aan zorgbehoevenden, haar collega Ann Brusseel werkte in de keuken en droeg maaltijden rond aan huis, terwijl Jo De Ro ondefilipr meer een poetshulp mocht assisteren.

"Dit is een uniek moment om het beleid opnieuw te bekijken", zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. "Daarbij willen we 'zorg' niet alleen theoretisch benaderen, maar ook over terreinkennis beschikken. We mogen het ook niet alleen hebben over de grote structurele moeilijkheden, zoals bijvoorbeeld de Vlaamse en federale samenwerking, maar ook de kleine, praktische bekommernissen, telkens bekeken door de ogen van diegenen die zorg nodig hebben.

De opgedane kennis dient voor een ideologisch congres in november, dat vertrekt van Rutten's boek 'De geŽngageerde burger'. "Engagement geldt ook voor de zorgsector. Het doet er minder toe wie de zorg organiseert, maar de overheid moet er wel voor zorgen dat het kwalitatief en mogelijk wordt."
Pol Debrock, adjunct directeur van Solidariteit voor het Gezin, overhandigde Open Vld een lijst met veertien grieven voor de zorgsector. Zo belemmeren de programmatienormen volgens hen het sociaal ondernemerschap en bemoeilijken de uiteenlopende erkennings- en subsidiŽringsmechanismen de geÔntegreerde werking. "We vragen niet per se meer middelen, maar neem ons au sťrieux en bestook ons niet met allerlei regels die niet terzake zijn." Debrock riep politici op om een beleid op lange termijn mogelijk te maken.

Open Vld organiseert al langer "zomerstages" voor haar politici, om voeling te krijgen met het bedrijfsleven, maar ook met andere sectoren. Zo lopen deze zomer nog politici stage bij de politie, vakbond en mutualiteitTerug naar overzicht