:: Op 13 juni 1957 geboren in Sint-Amandsberg
:: Woont in Mariakerke
:: Sinds 1978 bezieler van het Gents liberalisme
:: Gebeten door Gent, verliefd op zijn stad
:: Sinds 1985 Gemeenteraadslid
:: Tussen 1989 en 2009 (eerste) schepen
:: Tussen 2009 en 2014 Vlaams Volksvertegenwoordiger
:: Tussen 2014 en 2016 Kabinetschef van de
    Vice-minister-president Vlaamse regering
:: Sinds 2013 voorzitter Raad van Bestuur Ugent
:: Levensmotto: Geen angst maar passie

Nieuws

Een grote meneer

Gisteren betreurden we met z'n allen het overlijden van Jan Hoet. Sas heeft als toenmalig cultuurschepen intensief met Jan samengewerkt.
Sas verwoordde het zo op Twitter: Jan: de kunst van de passie en de passie van de kunst. Jaren intens in Gent samengewerkt. Soms verschroeiend, altijd boeiend. Bedankt Jan.

Het Laatste Nieuws: "Gent heeft de reputatie van hippe cultuurstad enkel en alleen aan Jan Hoet te danken." Dat zegt gemeenteraadslid Sas van Rouveroij die cultuurschepen was in de Gentse glorieperiode van de overleden kunstpaus. "Zijn bijdrage aan de stad Gent is onvoorstelbaar groot", benadrukken velen.

De bijna onsterfelijke Jan Hoet is in de nacht van woensdag op donderdag dan toch gestorven. "Ongelooflijk", zou hij zelf gezegd hebben, met daar achteraan een heel exposé. Want naast kunstpaus was hij ook een redenaar. Jan Hoet had de redenaarskunsten van een politicus, maar even goed van een marktkramer. Werkelijk alles kreeg hij verkocht. "38 jaar geleden ontmoette ik hem voor het eerst", zegt burgemeester Termont.

"Hij wilde toen een kunstwerk aankopen voor honderduizenden frank. Dat werk was een soort metalen rekje met daarop een zak zout, een pot confituur en een oud brood. Het was een echte rel dat hij dat voor zoveel geld wou kopen. Maar uiteindelijk wist hij mij en een grote meerderheid van de gemeenteraad wel te overtuigen. En hij had gelijk. Het werk is intussen veel geld waard." Termont leerde Hoet de jaren daarna goed kennen. "Een drietal weken geleden ging ik nog eten met hem. Hij was zijn typische zelf: veel vertellen, vol levenslust.

Zijn dood is een groot verlies voor onze stad, en voor zijn vele vrienden." Ook oud-burgemeester Frank Beke kende Hoet goed. "We leerden elkaar kennen tijdens de Gentse Feesten, lang geleden, bij Sint-Jacobs. We hadden allebei een pint op en belandden in een vurige discussie. Maar op het einde van die avond vielen we elkaar bij wijze van spreken in de armen, en sindsdien is er altijd een warm contact geweest."

Beke was schepen van Cultuur in de glorietijd van Jan Hoet. Sas van Rouveroij volgde hem op in die functie. "Ik wilde Jan Hoet uiteraard leren kennen, maar hem uitnodigen in mijn bureau vond ik voor zo'n man ongepast, en ook veel te saai", vertelt Sas. "Dus bedacht ik een 'vloedlijngesprek'. Ik nodigde hem uit voor een wandeling op het strand. We gingen met de trein naar Blankenberge, en na vijf minuten was al heel onze coupé betrokken in ons gesprek. Typisch Jan. We hebben uren door slecht weer gewandeld en sindsdien hadden we een band. Ik was degene die hem in 2001, op zijn 65ste , moest vertellen dat hij wettelijk gezien met pensioen moest. Maar 65 voor Jan Hoet, dat had evengoed 25 kunnen zijn. We bedachten toen de oplossing dat hij via de vzw van de vrienden nog tijdelijk directeur kon blijven. Want Jan Hoet, dat was het S.M.A.K. en het S.M.A.K., dat was Jan Hoet. Toen hij weg was, zakte dat daar als een pudding in elkaar. Twee jaar hebben we nodig gehad om het weer draaiend te krijgen. Het S.M.A.K. is nooit meer hetzelfde geweest na Jan Hoet. Het is vandaag niet beter of slechter, het is gewoon anders."


Gent als laboratorium
Iedereen is het erover eens dat Jan Hoet ongelooflijk veel betekend heeft voor Gent. "Hij heeft ons op de wereldkaart gezet qua actuele kunst", zegt Sas. "Gent is een wereldspeler geworden dankzij hem. Hij heeft kunst op de politieke en maatschappelijke agenda gezet, en hij gebruikte Gent als laboratorium en publiek platform. Dankzij hem heeft Gent het aureool gekregen van hippe stad, van kunststad, en creatieve stad." Ook Frank Beke benadrukt zijn binding met Gent. "Die 'S' in S.M.A.K. staat voor 'Stedelijk', en dat stond daar niet voor niks, daar heeft Jan Hoet expliciet voor gekozen." Allemaal prijzen ze ook zijn gedrevenheid. "Jan was nooit neutraal", zegt Sas. "Hij nam altijd een stelling in en dwong anderen dat ook te doen." Beke vult aan: "Hij verplichtte mensen bijna om naar kunst te kijken, bijvoorbeeld met Over The Edges. Hij sleepte iedereen mee in die verschroeiende passie van hem." De stad Gent legt een rouwregister. Burgemeester en schepenen tekenen het vandaag om 11 uur in het stadhuis. Vanaf 14 uur ligt het in het S.M.AK. Iedereen kan er een week lang iets neerpennen.

 Terug naar overzicht