:: Op 13 juni 1957 geboren in Sint-Amandsberg
:: Woont in Mariakerke
:: Sinds 1978 bezieler van het Gents liberalisme
:: Gebeten door Gent, verliefd op zijn stad
:: Sinds 1985 Gemeenteraadslid
:: Tussen 1989 en 2009 (eerste) schepen
:: Tussen 2009 en 2014 Vlaams Volksvertegenwoordiger
:: Tussen 2014 en 2016 Kabinetschef van de
    Vice-minister-president Vlaamse regering
:: Sinds 2013 voorzitter Raad van Bestuur Ugent
:: Levensmotto: Geen angst maar passie

Nieuws

Loodsen op cruiseschepen op Westerschelde?

De Belgische loodsen luidden recent de alarmbel. Ze melden dat het groeiende aantal cruiseschepen op de Westerschelde voor gevaarlijke toestanden zorgt. Daarom stellen ze voor om een verplichting in te voeren om ook op cruiseschepen loodsen te plaatsen. Sas van Rouveroij vraagt Vlaams minister Hilde Crevits in de commissie mibiliteit van het Vlaams Parlement hoe ze tegenover het voorstel  staat om een verplichting in te voeren om ook op cruiseschepen loodsen te plaatsen.

Vraag om uitleg van de heer Sas van Rouveroij, Vlaams Volksvertegenwoordiger, aan mevrouw Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, over het voorstel om ook verplicht loodsen op cruiseschepen te plaatsen

De Belgische loodsen luiden de alarmbel. Ze melden dat het groeiende aantal cruiseschepen op de Westerschelde voor gevaarlijke toestanden zorgt.

De laatste tijd zitten het aantal cruises dat Gent en Antwerpen aandoet in stijgende lijn. Dit jaar zullen meer dan dubbel zoveel cruiseschepen aanmeren in de Gentse haven in vergelijking met 2005. Dit brengt voor de stad en de lokale middenstand een positieve dynamiek mee, maar de loodsen, die vandaag de containerschepen of de tankers naar de havens loodsen, zien hierin ook een gevaar.

De voorzitter van de Belgische beroepsvereniging van loodsen stelt dat het voor deze lage toeristenboten van amper 200 à 300 ton een gevaar vormt om te varen tussen de meer dan 70 zware schepen van meer dan 10.000 ton die dagelijks via de drukke route op de Westerschelde de havens aandoen.

Daarom stellen de loodsen voor om een verplichting in te voeren om ook op cruiseschepen loodsen te plaatsen. Nu zijn loodsen alleen op zeeschepen verplicht.

Graag had ik van de Minister vernomen:

1. Sluit de Minister zich aan bij de alarmkreet van de loodsen?

2. Hoe staat de Minister tegenover het voorstel om een verplichting in te voeren om ook op cruiseschepen loodsen te plaatsen?

3. Welke gevolgen zou dit kunnen hebben voor de cruisevaart?

4. Kan her loodswezen dit aan zonder dat dit hun huidige opdracht in gevaar brengt?


Sas van Rouveroij

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter Open VldTerug naar overzicht