:: Op 13 juni 1957 geboren in Sint-Amandsberg
:: Woont in Mariakerke
:: Sinds 1978 bezieler van het Gents liberalisme
:: Gebeten door Gent, verliefd op zijn stad
:: Sinds 1985 Gemeenteraadslid
:: Tussen 1989 en 2009 (eerste) schepen
:: Tussen 2009 en 2014 Vlaams Volksvertegenwoordiger
:: Tussen 2014 en 2016 Kabinetschef van de
    Vice-minister-president Vlaamse regering
:: Sinds 2013 voorzitter Raad van Bestuur Ugent
:: Levensmotto: Geen angst maar passie

Nieuws

Meerderheid bereikt dieptepunt

Vannacht heeft de Vlaamse meerderheid in het Vlaams Parlement een beroep gedaan op de steun van het Vlaams Belang om het bijzonder kiesdecreet goed te keuren. De meerderheid had daarvoor immers niet de vereiste tweederde meerderheid gezocht bij de Vlaamse oppositie en deed dan in een chaotische zitting in het holst van de nacht maar een beroep op het Vlaams Belang. “De Vlaamse regering wendt zich blijkbaar liever tot het Vlaams Belang dan tot de democratische oppositie”, besluit Open Vld-fractieleider Sas van Rouveroij.

De Open Vld-fractie in het Vlaams Parlement begreep al niet zo goed hoe het toch kwam dat de Vlaamse regering een ontwerp van decreet indiende waarvoor een tweederde meerderheid nodig is, zonder over die vereiste meerderheid te beschikken. De voorstellen van Open Vld om de benodigde stemmen voor een tweederde meerderheid te leveren, werden hooghartig van de hand gewezen. Open Vld wilde de kiezer een grotere impact geven op de verkiezingsuitslag bij lokale verkiezingen door de burgemeester rechtstreeks te laten verkiezen, de lijststem helemaal te neutraliseren of de opkomstplicht af te schaffen. Open Vld was bereid vóór te stemmen indien de meerderheid akkoord ging met één van die voorstellen tot een structurele democratische verbetering.

“De finale stemming liep volkomen uit de hand”, zegt Sas van Rouveroij. “De vergadering werd anderhalf uur geschorst. Sommigen in de meerderheid gingen ervan uit dat de tweederde meerderheid er niet zou komen, maar anderen bleken echter een deal met het Vlaams Belang te hebben gesloten. Het Vlaams Belang kreeg het bovendien ook nog voor elkaar dat de invoering van een kiesdrempel van 5 procent, waar de partij tegen is, uit het bijzonder decreet geschrapt werd.”

Absoluut dieptepunt

Van Rouveroij is het niet eens met het verweer van de meerderheid dat men niet kan verhinderen dat een oppositiepartij mee een voorstel van de meerderheid steunt. “Aangezien de meerderheid niet wilde ingaan op de compromisvoorstellen van Open Vld in ruil voor onze steun, was het Belang de enige andere uitweg om het decreet gestemd te krijgen. Indien de meerderheid zichzelf die schande had willen besparen, had ze het ontwerp ook terug kunnen trekken. Sommigen verkozen blijkbaar de deal met de partij waarrond jarenlang het cordon sanitaire rustte. Het is het absolute dieptepunt voor deze Vlaamse gedoogregering, dat ze zich voor bijzondere meerderheden naar het Belang wendt.”

“Wat vannacht in het Vlaams Parlement is gebeurd, is de schaamte voorbij”, besluit Van Rouveroij. “SPA aanvaardt de gedoogsteun van het Vlaams Belang voor het halen van een tweederde meerderheid. N-VA, dat altijd de mond vol heeft van grote hervormingen, is nu tevreden met een dode mus en verliest haar zelfrespect onder druk van CD&V en SPA. En CD&V is de hypocrisie ten top, want die partij had in feite liever gezien dat haar voorstel was afgewezen dan aanvaard.”

Klik op tumultueuze zitting om de reactie van Sas op Radio 1 te herbeluisteren.Terug naar overzicht